De 5 meest voorkomende problemen tijdens het afstuderen!

afstuderen-afbeelding

Ben jij al ready voor het avontuur ‘afstuderen’?

Yes, de laatste maanden van jouw studie zijn aangebroken! In deze maanden ga jij je bezig houden met afstuderen. Het vinden van een stage lukt over het algemeen iedereen. Daar wordt je vanuit school vaak goed bij begeleid, maar vaak minder bij problemen die zich voor kunnen doen tijdens het afstuderen. Wij zochten de vijf meest voorkomende problemen tijdens het afstuderen bij elkaar, om je te behoeden voor dergelijke situaties. But hey, you got this!

  • Een realistische planning
  • Het afstemmen met stagebegeleiders
  • Het inschakelen van hulp
  • Niet voldoen aan de beoordelingscriteria
  • Het schrijven van conclusies

Een realistische planning

Afstuderen kost nou eenmaal veel tijd. Het is belangrijk dat je dit goed weet te plannen in combinatie met jouw bijbaantje, sport, vrienden, familie of vrije tijd. Er wordt afgeraden om per week meer dan 40 uur te werken aan het afstuderen en de bijbaan. Ga je over de 40 uur heen, dan vermindert je concentratie en dus je uiteindelijke prestatie. Naast werken moet je namelijk wel genoeg tijd overhouden voor jezelf, vrienden en familie. Gun jezelf een dag rust. Constant zorgen maken over werkzaamheden kan niet goed voor je zijn. Plezier is namelijk ook erg belangrijk.

Daarnaast is het plannen van de afstudeeropdracht zelf ook heel belangrijk. Het is goed om te weten of je het schrijven van de scriptie tijdens de stage uren op kantoor mag doen, of dat je dit thuis dient te doen. Dan kan je daar rekening mee houden. Als tip zou ik meegeven om een overzicht te maken van alles wat gedaan moet worden en de bijbehorende deadlines. Maak kleine categorieën en schat in hoeveel tijd je ervoor nodig hebt. Als je daar een overzicht van weet, kan je de tijd gaan plannen.

Het afstemmen met stagebegeleiders

Over het algemeen heb je twee stagebegeleiders. Een stagebegeleider vanuit school en je bedrijfsbegeleider. Beide dienen op de hoogte te zijn van de inhoud, hoe ver je bent en de planning. Vraag ze regelmatig om feedback. Hierdoor weet je of je nog aan alle eisen voldoet en of je op de goede weg zit. Zorg dat jouw bedrijfsbegeleider op de hoogte is van de eisen vanuit school. Daarentegen is het ook handig dat jouw schoolbegeleider op de hoogte is van de eisen/vragen vanuit het bedrijf. Hierdoor kunnen ze met elkaar meedenken en jouw opdracht goed begeleiden.

Zorg er ook voor dat er een verdeling is tussen de tijd dat je met het bedrijf meewerkt en de tijd dat je aan jouw afstudeeropdracht werkt. Vaak zie je dat afstudeerders of alleen maar aan het onderzoek werken, of er echt om moeten vragen. Een balans hierin is belangrijk om tijdnood en/of verveling te voorkomen. Maak daarom een goede planning en/of maak goede afspraken.

Het inschakelen van hulp

Hieronder vallen twee belangrijke dingen. Namelijk het durven vragen en het laten nalezen. Het is belangrijk om vragen te stellen voor het behalen van jouw afstudeeropdracht. Er bestaan geen domme vragen, dus alles kan! Is je bedrijfsbegeleider niet duidelijk in wat hij/zij wilt of verwacht? Blijf dan doorvragen en denk alvast na over suggesties. Het kan ook zijn dat jouw schoolbegeleider niet duidelijk is bij het geven van feedback. Vraag dan ook door totdat je weet wat je moet aanpassen. Liever te veel vragen en slagen, dan de kansen laten liggen.

Het laten nalezen is ook erg belangrijk. Doordat jij diep in het onderzoek en/ of bedrijf zit kan je onduidelijkheden over het hoofd gaan zien. Laat een klasgenoot, vriend of familielid jouw stukken altijd even nalezen. Vraag ze om te letten op definities die ze niet begrijpen, stukken die niet te volgen zijn of uitspraken zonder bron. Op die manier maak jij je onderzoek leesbaar voor iedereen.

Niet voldoen aan de beoordelingscriteria

Het is belangrijk dat zowel jij, als je bedrijfsbegeleider rekening houden met de beoordelingscriteria vanuit school. Zorg er daarom voor dat je een lijst hebt met punten waaraan jouw onderzoek moet voldoen. Heb je de criteria niet duidelijk vanuit school? Contact dan jouw schoolbegeleider met de vraag of dit opgestuurd kan worden. Extra handig om naast je onderzoek te houden terwijl je het schrijft. Zo weet je zeker dat het de goede kant op gaat.

Het schrijven van conclusies

Bij het schrijven van conclusies uit het onderzoek worden vaak fouten gemaakt. Onopgemerkt worden aannames erin verwerkt, of informatie die niet in het onderzoek is gebruikt maar jij wel hebt onthouden. Om deze reden is het extra belangrijk om een onafhankelijk persoon jouw conclusies te laten lezen. Zorg ervoor dat al jouw conclusies zijn af te leiden uit het onderzoek. Om jezelf te helpen, kan je bij elke conclusie jezelf afvragen waar je dit op hebt gebaseerd. Goede conclusies hebben een grote invloed op het eindcijfer.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig tijdens het afstuderen? Wellicht kunnen onze scriptiebegeleiders jou helpen met het vraagstuk. Zij geven specifiek advies op de punten waar jij moeite mee hebt. Plan nu een gratis adviesgesprek met 1 van onze Matchmakers, om te ontdekken wie de perfecte begeleider voor jou is. Stuur ons een appje op het nummer 06 43 24 73 10, en wij helpen jou zo snel mogelijk!

Deel deze post!

Questions?

Check out our FAQ here first to find your answer. Can’t find your question?
Complete the form below and we will contact you!

Do you have questions about the information on our website, one of the business units, our products and services, or the possibilities to collaborate with Slim Academy? Check out our FAQ here. Can’t find your question? Then, contact us by filling in this form. You can also contact us through Whatsapp.